Basın Bültenleri

Boeing’in Türkiye ile Köklü İşbirliği: Ortak Başarı Mirası ve Gelecekte Büyüme

24 Temmuz 2023 - İDEF 2023 vesilesiyle İstanbul’da bir araya geldiğimiz bugünlerde, Boeing ve Türkiye arasındaki seksen yıla yaklaşan işbirliğine büyük önem verdiğimin altını çizmek isterim. İşbirliğimiz; sadece ticari bir ilişki olmayıp, kökleri karşılıklı güven ve saygıya dayanan, sürekli büyüme ve güvenliğe yönelik ortak amaçların şekillendirdiği bir ortaklık temelinde ilerliyor.

Türkiye’ye yönelik çok yönlü taahhüdümüz, savunma ve satış sonrası hizmetlerden sosyal yatırımlara çeşitli alanları kapsamanın yanı sıra havacılıkta nitelikli işgücü ve yetenek havuzunu destekliyor. Boeing’in Türkiye’deki varlığı, 10 milyon doları aşan kümülatif sosyal yatırım ve ülke çapında 5.000’in üzerinde istihdam desteği ile Türkiye’nin savunma modernizasyonunun ayrılmaz bir parçasını teşkil ediyor. Türkiye’de faaliyet gösteren üç ofisimizdeki özel işgücümüz, bir NATO üyesi olan Türkiye’ye yönelik uzun vadeli kararlılığımızı ve sahip olduğu potansiyele olan inancımızı yansıtıyor.

Savunma, Türkiye ile ortaklığımızın temelini oluşturuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan dört Barış Kartalı Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Uçağı, 11 Boeing CH-47 Chinook helikopteri ve yedi KC-135R tanker uçağının yanı sıra Harpoon ve SLAM-ER füzeleri ile JDAM güdüm kitlerinin dahil olduğu 22’nin üzerinde Boeing savunma ürünü, Türkiye’nin milli savunma ihtiyaçlarını gururla destekliyor.

Türk Hava Kuvvetleri’ne en gelişmiş kabiliyetimizi sunmayı taahhüt ediyoruz. KC-46A tanker uçağı ile Türkiye’nin en ileri stratejik yakıt ikmal kabiliyetlerine sahip olacağına inanıyoruz. Savaş uçaklarına yönelik çok amaçlı havada yakıt ikmal sistemimiz, güvenli bir gelecek için ortak vizyonumuzu simgeliyor. Bir NATO ülkesi olan Türkiye, savunma envanterine KC-46A tanker uçağını ekleyerek benzersiz bir beka kabiliyeti ve görev esnekliğine ulaşacak, savunma direncini onlarca yıl boyunca güçlendirmiş olacak.

KC-46A, yeni nesil yakıt ikmali ve nakliye kabiliyetleriyle dünyanın en gelişmiş ve çok yönlü tanker uçağı konumunda. Ayrıca, her görev için standart hale getirilen yakıt doldurma tabancası ve hortumu seçenekleri sayesinde uluslararası yakıt ikmali standartlarını karşılayan tüm alıcılarla uyum içerisinde çalışabiliyor. KC-46A tanker uçağının modernize edilmiş kontrollü uçuş hortumu, mevcut KC-135 uçaklarındakinden üç kat daha büyük alıcı bölmesine sahip.

KC-46 tanker uçağı, yakıt ikmal desteği ve çok işlevli nakliyenin yanı sıra 21. yüzyıl savaş uçakları için gerekli olan muharebe kabiliyetini ve verileri sağlıyor. KC-46A pilotları, Boeing 787 Dreamliner uçaklarındakine benzer 15 inç büyüklüğündeki geniş ekranlar sayesinde, uçuş parametrelerini kritik karar alım süreçlerinde hızlı bir şekilde optimize edebiliyor. Ayrıca, Taktik Durumsal Farkındalık Sistemi, uçuş ekiplerine dinamik muharebe alanı farkındalığı sağlıyor. KC-46A tanker uçağını taktik uçta bir bilgi bağlantı noktasını haline getiren veri iletme hatları, farklı alanlarda bulunan savaş uçaklarını birbirine bağlayarak gerçek zamanlı bilgi üstünlüğünü sağlıyor.

KC-46A mevcut tanker uçaklar arasında en verimlisi olup, sınıfındaki tüm uçaklar arasında en düşük kullanım ömrü maliyetini sunuyor. Mevcut tüm geniş gövdeli havadan yakıt ikmal uçaklarına kıyasla alım, operasyon ve idame maliyetleri daha düşük olan KC-46A, operatörlere yatırımlarını maksimize etme imkânı sağlıyor.

Türkiye’ye yönelik taahhüdümüz, mevcut programların modernizasyon ve idamesini desteklemeyi de kapsıyor. Türkiye’nin savunma stratejisinin hayati bir bileşeni olan Barış Kartalı Havadan Erken Uyarı ve Kontrol Uçakları, Boeing’in satış sonrası hizmetler ekiplerince destekleniyor.

Uzman mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz, teknik mükemmeliyet ve destek sağlamak üzere E-7 ekosisteminden faydalanarak, Türkiye’deki sanayi ortaklarımızla yakın işbirliği içerisinde Türkiye’nin savunmasına katkıda bulunuyor.

Entegre ve esnek bir komuta kontrol noktası olan E-7, önemli ölçüde iyileştirilmiş operasyonel karar verme süreçlerinin yanı sıra dirençli ve verimli kuvvet kullanımını desteklemek üzere ağ tabanlı bağlanırlık, uç hesaplama kabiliyetleri, organik iletişim ve sensör verisi üretiminden faydalanıyor.

Yeni nesil 737 uçağının bir türevi olan E-7, savaş uçaklarına ölçülebilir operasyonel avantaj sağlıyor. Avustralya, Güney Kore, Türkiye, Birleşik Krallık ve son olarak ABD’de kullanımda olan veya sözleşmesi bulunan E-7, gelecekteki koalisyon operasyonlarına entegrasyon konusunda da avantaj sunuyor. E-7, Hava Üstünlüğü ve Hava Sahası Farkındalığının sürekliliği için temel teşkil eden yeni nesil ve çoklu alan kabiliyetleriyle, savaş uçaklarına doğru, güncel ve etkili Hava Muharebe Yönetimi Komuta ve Kontrolü sağlıyor.

Geleceğin muharebe alanları daha kompleks, dinamik ve gayri nizami olacak. Çevik yazılım geliştirmesi ile E-7, evrimleşen tehditlere karşında güncelliğini korumak doğrultusunda hızlı ve uygun maliyetli kabiliyet artışı getiriyor. Boeing, sınırsız uçuş ve NATO/koalisyon müşterek çalışabilirliğine yönelik sivil ve askeri tezkerelerin karşılanması için yeni kabiliyetler eklemek üzere Türk Hava Kuvvetleri ile etkin bir güncelleme planı üzerinde çalışıyor. Ayrıca, önümüzdeki on yıllarda da uçacak bu filonun en yüksek operasyonel teyakkuz oranlarına ulaşması için gelecekteki idameye yönelik bir E-7 stratejisi uyguluyor.

Ortak başarılarımıza yenilerini eklemeyi, bağlarımızı kuvvetlendirmeyi ve Türkiye’nin bugün ve gelecekteki savunma ihtiyaçlarına katkıda bulunmayı arzuluyoruz. Yeni hava araçlarının tedariki, mevcut kabiliyetlerin modernizasyonu ve bu muharip sistemlerin etkili ve verimli bir şekilde görevlerine devamı dahil olmak üzere, daha güvenli bir gelecek için Türkiye ile ortaklığımızı sürdürmeye kararlıyız.

İletişim:

Elena Alexandrova
Boeing Avrasya İletişim Direktörü
+ 971 56 687 6987
elena.alexandrova@boeing.com

Banu Buyurgan
Medya İlişkileri
GTC İletişim Danışmanlığı
+90 312 447 00 20
banu.buyurgan@gtc.com.tr